Zaczęło się od zwyczajnej pomidorówki robionej z koncentratu. Z czasem
jednak zaczęłam testować i przerabiać inne przepisy - i tak w mojej kuchni można spotkać
najczęściej te wersje pomidorówki (wszystkie wersje to porcje dla dwóch osób):
WERSJA 1: prosta i szybka
Do tej zupy zawsze gotuję bulion z warzyw i mięsa (kurczak). W wersji
błyskawicznej pewnie można wykorzystać bulion z kostki :).
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- mały koncentrat pomidorowy (ja kupuj e "Pudliszki" z ziołami),
- ryż,
- sól,
- pieprz,
- bazylia.
Sposób
przygotowania:
- Do bulionu dodajemy koncentrat (aż zupa będzie smakowała "pomidorowo") i ryż. Zagotowujemy, aż ryż będzie miękki.
- Dodajemy przyprawy: sól, pieprz.
- Dodajemy bazylię (może być też oregano). Często zupę na talerzu posypuję świeżymi ziołami.
- Można dodać śmietanę.
WERSJA 2 - z pomidorów
Do tej zupy zawsze gotuję bulion z warzyw i mięsa (kurczak).
Składniki:
- 1,4 l bulionu,
- 4 duże pomidory,
- ryż,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- ewentualnie koncentrat,
- bazylia,
- śmietana 18%.
Sposób przygotowania:
- Pomidory parzymy, kroimy w kostkę.
- Pomidory podsmażamy w garnku lub na patelni (tak, żeby zrobiła się z nich papka - trzeba rozgnieść widelcem). Jeśli komuś przeszkadzają pestki - można przetrzeć przez sitko.
- Pomidory przekładamy do bulionu, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią.
- Gotujemy w osobnym garnku ryż i dodajemy do zupy.
- Przed podaniem można posypać świeżą bazylią, oregano lub zieloną pietruszką i dodać śmietanę.
WERSJA 3 - z papryką
Przepis został znaleziony w Internecie i przeze mnie "przerobiony".
Składniki:
- 4 pomidory lub puszka pomidorów,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki,
- po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku, oregano,
- sól, pieprz, cukier,
- ostra papryka w proszku lub pieprz Cayenne,
- kwaśna śmietana 18%,
- ryż lub makaron.

Sposób przygotowania:
- Cebulę podsmażamy na patelni, ma się zeszklić.
- Dodajemy czosnek, zioła i słodką paprykę. Chwilę podsmażamy.
- Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Po kilku minutach dodajemy pomidory (świeże - bez skórki, pokrojone) i dolewamy bulion. Gotujemy 10 minut.
- Dodajemy ocet balsamiczny, pieprz, sól, cukier, ostrą paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Przed podaniem dodajemy trochę śmietany.
Do zupy można dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i mięso z gotowania bulionu.
WERSJA 4 - "luksusowa" - z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- oliwa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów (lub przecier 400 ml),
- 1/4 L mleka kokosowego,
- 100 ml bulionu,
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- sól,
- pieprz Cayenne (lub zwykły),
- pół łyżeczki zmielonego kminku,
- cukier,
- ostra papryka.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni.
- Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, bulion i sok. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.
- Doprawiamy przyprawami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz