Składniki (dla dwóch osób):
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 mały brokuł,
- 1 duże jajko,
- 10 dag szynki,
- kulka startej mozzarelli,
- masło,
- bułka tarta,
- mała papryka,
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Kasze płuczemy, odsączamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, gotową lekko studzimy.
- Szynkę i paprykę kroimy w kostkę.
- Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
- Do kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę, ugotowany brokuł, żółtko, połowę mozzarelli, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę z dodatkami, posypujemy serem i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 min.
- Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz