środa, 26 czerwca 2013

Zapiekanka z kaszy jaglanej.

Czas przygotowania wynosi może trochę więcej niż 30 minut, ale warto. Zdrowe i pyszne :). Oryginalny przepis pochodzi z bloga Pokochaj gotowanie. Ja go tylko leciutko zmieniłam.


Składniki (dla dwóch osób):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 mały brokuł,
  • 1 duże jajko,
  • 10 dag szynki,
  • kulka startej mozzarelli,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • mała  papryka,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Kasze płuczemy, odsączamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, gotową lekko studzimy.
  2. Szynkę i  paprykę kroimy w kostkę. 
  3. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
  4. Do kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę, ugotowany brokuł, żółtko, połowę mozzarelli, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę z dodatkami, posypujemy serem  i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 min. 
  6. Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz