środa, 1 stycznia 2014

Sałatka do kebaba lub gyrosa

Pyszna i można ją za każdym razem zmieniać, uzupełniać. Najważniejszy jest sos :)

Składniki:
  • mieszanka różnych sałat,
  • pomidory koktajlowe,
  • ogórek - zamiast ogórka świeżego można użyć np. ogórków konserwowych z chili.
  • oliwki,
  • sól, pieprz, bazylia.
  • można również dodać paprykę czerwoną lub ostre papryczki.
  • majonez,
  • czosnek,
  • jogurt grecki.
Sposób przygotowania:

  1. Sałatę rzucamy do miski. Pozostałe składniki kroimy i dodajemy do sałaty. Doprawiamy  bazylią.
  2.  3 łyżki majonezu mieszamy z 3 łyżkami jogurtu. Dodajemy 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, pieprz i trochę soli. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.

Do sałatki proponuję frytki (najlepiej zrobione w piekarniku) i kurczaka w przyprawie do gyrosa (2 filety kroimy w kostkę, dodajemy oliwę i przyprawę do gyrosa, smażymy na patelni).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz