Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 0.5 szklanki cukru,
- 5 białek,
- 1 op. cukru waniliowego,
- masło,
- bułka tarta,
- cynamon,
- ulubione muesli (np. czekoladowe).
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i gotujemy mieszając, aż się rozpadną.
- Gdy jabłka się rozpadną, dodajemy cukier i cukier waniliowy (proszę spróbować i dosłodzić sobie do smaku, ja nie lubię zbyt słodkich potraw). Gotujemy jeszcze minutę. Studzimy.
- Ubijamy białka na pianę, dodajemy po łyżce do wystudzonych jabłek, mieszamy powoli.
- Masę wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką kokilki, zapiekamy kilka minut w temp. 180 stopni.
- Podajemy gorące posypane muesli i cynamonem (lub na przykład startą czekoladą lub prażonymi migdałami.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz