Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 3 garści świeżego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- ok. 4 kopiaste łyżki parmezanu (albo innego sera o mocnym smaku),
- 4 łyżki orzechów: włoskich lub pinii (lub zastąpić słonecznikiem albo prażonymi migdałami),
- 1/2 szklanki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- 2 szklanki makaronu - penne (rurki).
Jak to w przypadku pesto - wszystko odbywa się szybko:
1. Makaron gotujemy.
2. Wszystkie składniki (poza oliwą i makaronem oczywiście) wrzucamy do blendera i miksujemy. Przekładamy do miski i dodajemy oliwę. Mieszamy, próbujemy, doprawiamy. Warto odstawić na 15 minut.
3. Do miski z pesto wrzucamy makaron, mieszamy, przekładamy na talerze. Można posypać serem i bazylią.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz