piątek, 9 sierpnia 2013

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Poszukiwałam czegoś smacznego i związanego z kaszą gryczaną. I znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni. Zrezygnowałam jednak z mięsa i zmieniłam nieco proporcje - w tym przepisie to pieczarki są kluczem do sukcesu! Nie zawsze czekam , aż się składniki ostudzą - w końcu czasem jest się naprawdę zapracowanym! ;-)

Składniki (dla dwóch osób):

  • 1 woreczek kaszy gryczanej,
  •  1 duża cebula,
  • 400 g pieczarek (ja często daję nawet więcej),
  • suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz,
  • 100 g twarogu,
  • 2 - 3 łyżki słodkiej  śmietany,
  • oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotujemy (kaszy nigdy nie gotuję w woreczku, bo to niezdrowe!). Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski.
2. Cebulę siekamy. Podsmażamy, a następnie dodajemy pieczarki pokrojone w grube plastry. Smażymy ok. 10-15 minut.  Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokruszony ser. Wszystkie składniki mieszamy.
4. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut (200 stopni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz