środa, 9 października 2013

Makaron z pomidorami i kabanosem

Czy można zrobić coś na obiad, jeśli w lodówce ma się tylko kabanosy, pomidory, a w szafce makaron? Tak, i wychodzi to całkiem nieźle.

Składniki (na 2 osoby):
  • makaron (pół paczki, ja wzięłam razowe świderki)
  • 3 kabanosy,
  • 3 pomidory,
  • mała cebula,
  • woda,
  • olej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz, sól, ostra papryka (jak ktoś ostre lubi), oregano, bazylia.
  • ewentualnie ser po posypania.
Sposób przygotowania:
  1. Kabanosy kroimy w plasterki. Cebulę w kostkę. 
  2. Makaron gotujemy.
  3. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy chwilę kabanosy z cebulką.
  5. Dodajemy pomidory, czosnek i przyprawy, dusimy ok. 10 minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt mdły (pomidory są różnej jakości, niestety), dodajemy koncentratu pomidorowego. Jak wyjdzie za kwaśny - cukru,
  6. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.

Podałam posypane parmezanem i świeżą bazylią.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz