Składniki (na 2 osoby):
- makaron (pół paczki, ja wzięłam razowe świderki)
- 3 kabanosy,
- 3 pomidory,
- mała cebula,
- woda,
- olej,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz, sól, ostra papryka (jak ktoś ostre lubi), oregano, bazylia.
- ewentualnie ser po posypania.
- Kabanosy kroimy w plasterki. Cebulę w kostkę.
- Makaron gotujemy.
- Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy chwilę kabanosy z cebulką.
- Dodajemy pomidory, czosnek i przyprawy, dusimy ok. 10 minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt mdły (pomidory są różnej jakości, niestety), dodajemy koncentratu pomidorowego. Jak wyjdzie za kwaśny - cukru,
- Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Podałam posypane parmezanem i świeżą bazylią.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz