Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 kiełbasa podwawelska,
- 2 papryki czerwone,
- 3 duże ziemniaki,
- 4 pomidory,
- 2 puszki fasoli (wzięłam 1 puszkę czerwonej i 1 puszkę białej),
- woda,
- kurkuma, pieprz, sól, słodka i ostra papryka,
- olej.
1. Kurczaka kroimy w kawałki, kiełbasę w plastry. Paprykę, ziemniaki i pomidory w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy 2 łyżeczki kurkumy. Chwilkę podsmażamy. Wrzucamy ziemniaki i smażymy 5 minut.
3. Dodajemy kurczaka i kiełbasę. Smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory, paprykę i fasolę. Zalewamy wodą (do 3/4 zawartości), dodajemy pieprz, sól i obie papryki. Gotujemy ok.40 minut, składniki muszą być miękkie i musi powstać sos.
Gotową potrawę możemy posypać pietruszką lub świeżymi ziołami. Warto podać z bagietką, którą kroimy na kromki i chwilę podgrzewamy w piekarniku, żeby była chrupiąca i ciepła.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz