wtorek, 31 grudnia 2013

Pulpety w sosie pomidorowym

Tym razem wersja w sosie pomidorowym :).

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Składniki (na 2 osoby):

  • 300 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • pół bułki zamoczonej w mleku,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 duże pomidory lub puszka krojonych,
  • śmietana,
  • bułka tarta,
  • bazylia, zioła prowansalskie,
  • Olej.
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni.
  2. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, cebulę, odciśnięta bułkę, 1 łyżkę bułki tartej (jak się nie będzie mięso lepiło, to więcej), sól, pieprz i majeranek. Mieszamy i formujemy kulki. Podsmażamy je chwilę na patelni. Wrzucamy do sosu pomidorowego.
  3. Sos: Pomidory obieramy ze skórki, kroimy wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody, gotujemy 10 minut. Dodajemy mięso, gotujemy 15 minut. Mięso wyciągamy, sos doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Jeśli będzie za kwaśny, dodajemy trochę cukru. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany. Wrzucamy mięso, zagotowujemy.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz