Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Składniki (na 2 osoby):
- 300 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- pół bułki zamoczonej w mleku,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- 4 duże pomidory lub puszka krojonych,
- śmietana,
- bułka tarta,
- bazylia, zioła prowansalskie,
- Olej.
- Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni.
- Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, cebulę, odciśnięta bułkę, 1 łyżkę bułki tartej (jak się nie będzie mięso lepiło, to więcej), sól, pieprz i majeranek. Mieszamy i formujemy kulki. Podsmażamy je chwilę na patelni. Wrzucamy do sosu pomidorowego.
- Sos: Pomidory obieramy ze skórki, kroimy wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody, gotujemy 10 minut. Dodajemy mięso, gotujemy 15 minut. Mięso wyciągamy, sos doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Jeśli będzie za kwaśny, dodajemy trochę cukru. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany. Wrzucamy mięso, zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz