Składniki (na 2 osoby):
- średnia główka czerwonej kapusty,
- 2 szklanki wytrawnego wina,
- cebula,
- 3 kwaśne jabłka,
- 6 ziaren pieprzu,
- 3 liście laurowe
- olej,
- ocet winny (2 łyżki),
- cynamon, goździki, pieprz i sól,
- cukier.
- Kapustę siekamy. Cebulę kroimy drobno. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
- W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy kapustę i jabłka. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe, cynamon, goździki i wino. Gotujemy, aż wino odparuje, a kapusta będzie miękka.
- Doprawiamy solą i pieprzem, octem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz