niedziela, 20 kwietnia 2014

Hamburger - wersja trochę zdrowsza

Jak chyba większość ludzi lubię fast-foody. Ponieważ te z restauracji są tłuste, naszpikowane chemią i człowiek szybko po nich ponownie jest głodny, przygotowuję swoje wersje w domu - łączę chęć zjedzenia czegoś fast-foodowego ze zdrowszym jedzeniem. Ostatnio pracowałam na hamburgerami. Wyszły świetne. Zamiast frytek można zapiec w piekarniku ćwiartki umytych ziemniaków, przyprawione np. oregano.

Składniki (na 2 osoby):
  • 4 bułki, np. grahamki,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • pół cebuli,
  • 1 pomidor,
  • kilka liści sałaty (np. rzymskiej),
  • majeranek,
  • ogórki konserwowe,
  • 4 plastry sera,
  • keczup,
  • majonez,
  • zielona pietruszka,
  • szczypiorek,
  • dodałam jeszcze kilka listków świeżego oregano.
  • 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
  1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, trochę pokrojonego drobno szczypiorku, pietruszki i majeranek. Ja dodałam jeszcze kilka listków świeżego oregano, ale nie jest to konieczne. Dolewamy wodę i mieszamy dokładnie.
  2. Z mięsa formujemy 4 kotlety. Podgrzewamy patelnię grillową, smażymy (bez tłuszczu!) na niej kotlety. Gdyby patelnia była za sucha, można podlać troszkę wodą. Pod koniec smażenia kładziemy plaster sera i czekamy, aż stopnieje.
  3. W czasie, gdy kotlety nam się zmażą, przygotowujemy bułki: Przekrajmy je na pół, spód smarujemy ketchupem i majonezem (majonezu dawałam małą łyżeczkę), rozsmarowujemy. Kładziemy 1 liść sałaty, na to plaster pomidora.
  4. Usmażone kotlety kładziemy na pomidora, na niego kładziemy ogórki konserwowe (jeśli mamy małe - przekrajany na pół, jeśli duże, dajemy 3-4 plastry). Górę smarujemy keczupem i majonezem (niedużo!). Na to kładziemy 2-3 krążki cebuli. Gotowe.
 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz