Składniki (na 2 osoby):
- 4 bułki, np. grahamki,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- pół cebuli,
- 1 pomidor,
- kilka liści sałaty (np. rzymskiej),
- majeranek,
- ogórki konserwowe,
- 4 plastry sera,
- keczup,
- majonez,
- zielona pietruszka,
- szczypiorek,
- dodałam jeszcze kilka listków świeżego oregano.
- 100 ml wody.
- Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, trochę pokrojonego drobno szczypiorku, pietruszki i majeranek. Ja dodałam jeszcze kilka listków świeżego oregano, ale nie jest to konieczne. Dolewamy wodę i mieszamy dokładnie.
- Z mięsa formujemy 4 kotlety. Podgrzewamy patelnię grillową, smażymy (bez tłuszczu!) na niej kotlety. Gdyby patelnia była za sucha, można podlać troszkę wodą. Pod koniec smażenia kładziemy plaster sera i czekamy, aż stopnieje.
- W czasie, gdy kotlety nam się zmażą, przygotowujemy bułki: Przekrajmy je na pół, spód smarujemy ketchupem i majonezem (majonezu dawałam małą łyżeczkę), rozsmarowujemy. Kładziemy 1 liść sałaty, na to plaster pomidora.
- Usmażone kotlety kładziemy na pomidora, na niego kładziemy ogórki konserwowe (jeśli mamy małe - przekrajany na pół, jeśli duże, dajemy 3-4 plastry). Górę smarujemy keczupem i majonezem (niedużo!). Na to kładziemy 2-3 krążki cebuli. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz