niedziela, 20 kwietnia 2014

Zupa z kukurydzy

Przygotowanie tej zupy zajmuje ok. 25 minut. Ma dosyć oryginalny smak, warto jej spróbować.

Składniki (dla dwóch osób):
  • 1 średnia cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 250 ml wywaru lub rosołu,
  • 250 g śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry.
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obieramy, kroimy drobno. 
  2. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. 
  3. Roztapiamy na patelni masło. Dodajemy cebulę i paprykę, dusimy chwilę. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Chwilę dusimy. 
  4. Dodajemy mąkę i dusimy jeszcze 2 minuty.
  5. Dodajemy bulion i śmietanę. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 10 minut.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Do zupy można dodać również świeżą  kolendrę, jeśli ją posiadamy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz