Każdą wersję można podać z cukrem pudrem, owocami, marmoladą, konfiturą, miodem, nutellą,bitą śmietaną, syropem klonowym - jak kto lubi.
Czas przygotowania wszystkich wersji to ok. 30 minut.
Racuchy z maślanki
Składniki:
- 1 szklanka maślanki,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szt jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- olej.
- Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Gdy olej się rozgrzeje, zmniejszamy płomień i smażymy racuszki.
Składniki:
- 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- olej.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki: ser, mleko, mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksujemy na jednolitą, gładką masę.
- Pianę z ubitych białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki.
Składniki:
- 1 szklanka mąk,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 jabłka,
- olej do smażenia.
- Jabłka trzemy na tarce z dużymi otworami.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, mleko i cukier. Miksujemy chwilę.
- Dodajemy jabłko i mieszamy.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz