niedziela, 26 maja 2013

Racuchy

Ostatnio testowałam różne przepisy na racuchy. Polecam trzy poniższe.
Każdą wersję można podać z cukrem pudrem, owocami, marmoladą, konfiturą, miodem, nutellą,bitą śmietaną, syropem klonowym - jak kto lubi.

Czas przygotowania wszystkich wersji to ok. 30 minut.

Racuchy z maślanki

Składniki:
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szt jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • olej.
Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni. Gdy olej się rozgrzeje, zmniejszamy płomień i smażymy racuszki.
Racuchy z białym serem

 Składniki:
  • 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • olej.
 Sposób przygotowania:
  1.  Białka ubijamy ze szczyptą soli.
  2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki: ser, mleko, mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksujemy na jednolitą, gładką masę.
  3. Pianę z ubitych białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 
  4.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki.
Racuchy z jabłkiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąk,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka trzemy na tarce z dużymi otworami.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, mleko i cukier. Miksujemy chwilę.
  3. Dodajemy jabłko i mieszamy.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy na małym ogniu.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz