Składniki:
- 0,3 kg mięsa mielonego,
- 5-6 dużych pieczarek,
- 1 mała bułka namoczona w mleku,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- szczypiorek,
- woda,
- kostka rosołowa,
- słoik chrzanu lub 1 korzeń,
- śmietana,
- ewentualnie: mąka, cukier.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obieramy, kroimy i smażymy na patelni z cebulką,
- Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy pieczarki z patelni, pieprz, sól, majeranek i szczypiorek. Wbijamy jajko i zagniatamy.
- Jak się wszystko dobrze wymiesza - formujemu kulki. Chwilę podsmażamy je na patelni.
- W garnku zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzucamy do niej pulpety. Gotujemy ok. 10 minut.
- Pulpety wyjmujemy, do wody dodajemy chrzan (trzeba dodawać po trochu i próbować). Zagotowujemy. Do sosu dodajemy śmietanę. Wrzucamy pulpety i gotujemy chwilę.
- Sos można zagęścić mąką (nigdy nie zagęszczam). Można dodać łyżeczkę cukru.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz