Składniki:
- połowa kapusty pekińskiej,
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- por (kawałek )
- 2 duże ziemniaki,
- 1,5 litra bulionu,
- czosnek (ilość ząbków wg upodobań, ja daję dwa )
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
- ewentualnie śmietana,
- olej lub oliwa do smażenia.
- Warzywa ścieramy na tarce (duże oczka). Por kroimy w półkrążki.
- Na patelni podsmażamy chwilę warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) i czosnek.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie szatkujemy kapustę.
- Dodajemy do wywaru ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę. Gotujemy, aż wszystko zmięknie.
- Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (można przesmażyć go wcześniej na oleju, zyska na smaku). Doprawiamy solą , pieprzem.
- Można dodać śmietanę (ja jem bez-zawsze to mniej kalorii ;-) a tez smakuje dobrze).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz