niedziela, 12 maja 2013

Zupa pieczarkowa

Prosta i szybka.

Składniki:

  • 40dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła lub olej,
  • ok. 1,5 litra rosołu,
  • śmietana,
  • opcjonalnie: pół kostki grzybowej,
  • makaron (drobny, np. literki) lub maca,
  • opcjonalnie: koperek, pietruszka .

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.
2. Pieczarki i cebulę przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni (aż odparuje woda).
3. Pieczarki wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 30 minut.
4. Dodać śmietanę i zagotować.

Można dodać koperek i/lub pietruszkę. Gdyby zupa była zbyt mało "pieczarkowa" proponuję dodać 1/2-1 grzybowej kostki bulionowej.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz