Składniki:
- 40dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła lub olej,
- ok. 1,5 litra rosołu,
- śmietana,
- opcjonalnie: pół kostki grzybowej,
- makaron (drobny, np. literki) lub maca,
- opcjonalnie: koperek, pietruszka .
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.
2. Pieczarki i cebulę przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni (aż odparuje woda).
3. Pieczarki wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 30 minut.
4. Dodać śmietanę i zagotować.
Można dodać koperek i/lub pietruszkę. Gdyby zupa była zbyt mało "pieczarkowa" proponuję dodać 1/2-1 grzybowej kostki bulionowej.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz