niedziela, 26 sierpnia 2012

Kurczak w sosie miodowo-imbirowym

Pomimo, iż mamy lato, za oknem zimno i deszcz. Ta potrawa rozgrzeje i na pewno poprawi nastrój.
Same przygotowanie trwa krótko, reszta "robi się sama". Przepis pochodzi z gazetki: "Przyślij przepis! Dania z kurczaka, nr 3/2012 (34)"

Czas przygotowania: ok. 10 minut+25 minut gotowania

Składniki (2 porcje):
  • 12 skrzydełek lub 4 udka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 szklanka bulionu (drobiowo-warzywny).
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka imbiru,
  • 3 łyżki wódki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól.
Sposób przygotowania:

1.  Skrzydełka/udka myjemy i gotujemy ok. 10 minut we wrzącej osolonej wodzie.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, Miód podsmażamy chwilę z olejem, a następnie wkładamy podgotowane skrzydełka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, imbir i wódkę.
3. Gotujemy ok. 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.
4. Próbujemy sosu, gdyby był za mało słony - dodajemy sól lub sos sojowy.

 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz