Składniki (2-3 osoby):
- 4 ziemniaki,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 duże pomidory (ewentualnie puszka krojonych),
- oliwa,
- ok. 10 dag boczku wędzonego,
- 20 dag kiełbasy,
- liść laurowy,
- pieprz (ziarna i mielony),
- sól,
- ziele angielskie,
- woda.
- ewentualnie keczup.
- Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli - dodajemy drobno pokrojoną paprykę. i pomidory (pokrojone, bez skórek). Dusimy 5 minut.
- Gdy składniki się zasmażą, dodajemy pokrojoną kiełbasę i dolewamy 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
- Do 3 szklanek wody dodajemy pokrojony boczek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gdy ziemniaki będę miękkie dodajemy warzywa z patelni. Gotujemy jeszcze maksymalnie 10 minut, przyprawiamy. Do smaku można dodać 2 łyżki keczupu. Można dodać również śmietanę i zieleninę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz