niedziela, 9 września 2012

Zupa cygańska

Zupa cygańska jest "uboższą" wersją leczo. Smakuje podobnie, wymaga jednak mniejszej ilości składników.

Składniki (2-3 osoby):

  • 4 ziemniaki,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 duże pomidory (ewentualnie puszka krojonych),
  • oliwa,
  • ok. 10 dag boczku wędzonego,
  • 20 dag kiełbasy,
  • liść laurowy,
  • pieprz (ziarna i mielony),
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • woda.
  • ewentualnie keczup.
 Sposób przygotowania:
  1. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli - dodajemy drobno pokrojoną paprykę. i pomidory (pokrojone, bez skórek). Dusimy 5 minut.
  2. Gdy składniki się zasmażą, dodajemy pokrojoną kiełbasę i dolewamy 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  3. Do 3 szklanek wody dodajemy pokrojony boczek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Gdy ziemniaki będę miękkie dodajemy warzywa z patelni. Gotujemy jeszcze maksymalnie 10 minut, przyprawiamy. Do smaku można dodać 2 łyżki keczupu. Można dodać również śmietanę i zieleninę.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz