wtorek, 11 września 2012

Gulasz z marynowaną dynią

Długo szukałam pomysłu na to, co można zrobić z kilkoma słoikami marynowanej dyni. Dwie dorodne dynie  dostaliśmy "w prezencie" - była zupa, resztę zamarynowaliśmy.
Marynowana dynia stanowi dodatek do mięs i deserów, no ale, ile można... ;-) Znalazłam ten przepis w Internecie, nieco go uprościłam.

 Czas przygotowania: ok. 30-45  minut

Składniki:
  • 500 chudego mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki (albo ze 3 duże normalne, pokrojone, bez skóry),
  • puszka czerwonej fasoli,
  • szklanka marynowanej dyni (ja daję mniej),
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka sosu sojowego (a jak nie ma, to trzeba dosolić),
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz czarny, 
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Po kilku minutach dorzucić posiekany drobno czosnek. Dodać mięso, smażyć około 10 minut.
2. Mięso zalać gorącym bulionem i dusić kilka minut.
3. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i  pomidory, koncentrat, sos sojowy, słodką i ostrą paprykę.
4. Na koniec dodać  dynię i opłukaną fasolę. Pogotować 10 minut.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz