piątek, 28 września 2012

Ryż z krewetkami i filetem

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 woreczek ryżu,
  • sól,
  • 1 mała papryczka pepperoni (lub mielona, jeśli nie ma),
  • 1 pęczek cebulki zielonej (a poza sezonem może być 1 normalna),
  • 100 g kapusty pekińskiej,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 filet z kurczaka lub indyka,
  • 200 g krewetek,
  • oliwa
  • pieprz
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy chwilę w osolonej wodzie (może być lekko twardawy). Po ugotowaniu odlewamy wodę.
  2. Papryczkę kroimy drobno. Cebulkę i kapustę również kroimy drobno. Pomidora myjemy, sparzamy, kroimy w kostkę.
  3. Mięso kroimy w kostkę. Krewetki rozmrażamy i płuczemy na sitku.
  4. Rozgrzewamy na patelni olej. Wrzucamy papryczkę, cebulę i kapustę. Dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.
  5.  Dodajemy mięso i krewetki. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy ugotowany ryż, pomidora, doprawiamy solą, pieprzem u kurkumą. Dusimy 3-4 minuty.

 SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz