niedziela, 11 listopada 2012

Krewetki (lub ryba) w sosie musztardowym


Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki na 4 porcje:
  • 500 g makaronu - spirale
  • 1 cebula
  • 40g masła
  • 200 g musztardy Dijon
  • śmietana
  • 100 ml bulionu z kostki
  • pęczek zielonej cebulki (niekoniecznie)
  • 250 g krewetek (lub filet z  ryby np. sandacz)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić.
2. Obrać i pokroić cebulę.
3. Rozpuścić na patelni masło. Zeszklić cebulę.
4. Dodać musztardę, trochę śmietany (jak będzie za mało to można potem jeszcze "uzupełnić") i wywar. Zagotować mieszając.
5. Krewetki opłukać, zieloną cebulkę pokroić.
6. Krewetki  dodać do sosu  i chwilę pogotować.
7. Dodać pieprz i sól do smaku.
8. Wymieszać makaron z sosem, a potem wyłożyć na talerz i posypać zieloną cebulką.

Zamiast krewetek można użyć filetu z ryby, np. sandacza.

1 komentarz:

  1. Na to się skuszę :) Bardzo lubię krewetki, a przepis wydaje się smaczny, prosty i szybki :) Pozdrawiam - Aleksandra

    OdpowiedzUsuń