niedziela, 11 listopada 2012

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem

Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 20 dkg boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka mąki
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek (cały lub proszek),
  • olej,
  • masło.
Sposób przygotowania:

1. Kapustę myjemy, kroimy.
2. Zagotowujemy wodę, kapustę wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy, aż będzie miękka.
3. Cebulę drobno kroimy. Boczek również.
4. Cebulę i boczek smażymy na patelni. Dodajemy łyżkę  masła, mąkę i trochę wody. Gotujemy kilka minut.
5. Na patelnię wrzucamy ugotowaną kapustę (wodę odlewamy). Smażymy wszystko razem ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.


Do takiej kapusty można dodać również grzyby. Podsmażamy je na patelni z cebulą, potem dodajemy boczek, resztę możemy zrobić jak wyżej. Grzyby suszone gotujemy przed smażenie ok. pół godziny.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz