- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 20 dkg boczku,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka mąki
- sól,
- pieprz,
- kminek (cały lub proszek),
- olej,
- masło.
1. Kapustę myjemy, kroimy.
2. Zagotowujemy wodę, kapustę wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy, aż będzie miękka.
3. Cebulę drobno kroimy. Boczek również.
4. Cebulę i boczek smażymy na patelni. Dodajemy łyżkę masła, mąkę i trochę wody. Gotujemy kilka minut.
5. Na patelnię wrzucamy ugotowaną kapustę (wodę odlewamy). Smażymy wszystko razem ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Do takiej kapusty można dodać również grzyby. Podsmażamy je na patelni z cebulą, potem dodajemy boczek, resztę możemy zrobić jak wyżej. Grzyby suszone gotujemy przed smażenie ok. pół godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz