sobota, 17 listopada 2012

Ciasto czekoladowe

 Składniki:

  • 200 g ciemnej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka mleka,
  • 150 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 100 g przesianej mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Studzimy.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem.
3. Do żółtek wlewamy czekoladę, ubijamy. Dodajemy aromat, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Ciągle ubijamy. 
4. Na końcu dodajemy połowę białka, ubijamy. Następnie dodajemy drugą połowę i delikatnie mieszamy.
5. Ciasto pieczemy w tortownicy (24cm) w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.

Ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz