- 200 g ciemnej czekolady,
- 200 g masła,
- 1 łyżka mleka,
- 150 g cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej,
- 100 g przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Studzimy.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem.
3. Do żółtek wlewamy czekoladę, ubijamy. Dodajemy aromat, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Ciągle ubijamy.
4. Na końcu dodajemy połowę białka, ubijamy. Następnie dodajemy drugą połowę i delikatnie mieszamy.
5. Ciasto pieczemy w tortownicy (24cm) w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.
Ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz