Można użyć do niej filetów/piersi zarówno z kurczaka jak i indyka.
Składniki:
- 50 dag kurczaka/indyka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- 1 puszka (40 dag) krojonych pomidorów,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- czosnek (ja daję 4 ząbki),
- 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżeczki zmielonego),
- 1 czerwona papryczka chili (może być również mielona),
- 2 kwaśne jabłka,
- 5-6 suszonych moreli,
- 1-1,5 szklanki bulionu (ja daję zawsze drobiowo-warzywny),
- pieprz i sól do smak.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy na kawałki, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju.
- Kurczaka przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, imbir i całą papryczkę. Dusimy 15 minut.
- Dodajemy pokrojone w plastry jabłka, pokrojone w paski morele i bulion.
- Dusimy składniki, aż będą miękkie. Doprawiamy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz