niedziela, 9 września 2012

Rozgrzewający kurczak z morelami, jabłkiem i chili

Smaczna i rozgrzewająca potrawa - w sam raz na zimne dni, chociaż ja robię ją również latem.
Można użyć do niej filetów/piersi zarówno z kurczaka jak i indyka.

Składniki:
  • 50 dag kurczaka/indyka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 puszka (40 dag) krojonych pomidorów,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • czosnek (ja daję 4 ząbki),
  • 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżeczki zmielonego),
  • 1 czerwona papryczka chili (może być również mielona),
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 5-6 suszonych moreli,
  • 1-1,5 szklanki bulionu (ja daję zawsze drobiowo-warzywny),
  • pieprz i sól do smak.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy na kawałki, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju.
  2. Kurczaka przekładamy do garnka.  Dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, imbir i całą papryczkę. Dusimy 15 minut.
  3. Dodajemy pokrojone w plastry jabłka, pokrojone w paski morele i bulion.
  4. Dusimy składniki, aż będą miękkie. Doprawiamy.
 Papryczka chili rozgotuje się i rozpadnie. Jeżeli nie chcemy mieć bardzo ostrej potrawy, przed wrzuceniem papryczki przekrójmy ją na pół i oczyśćmy z ziaren.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz