piątek, 28 września 2012

Żurek



Żurek w tym wydaniu w pełni wystarcza na obiad - można go ugotować dzień wcześniej i nie robić drugiego dania.
Fot. Artur F.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 1 cebula,
  • 4 grzyby (np. pieczarki),
  • 1 butelka/kubek żurku śląskiego,
  • 2 małe białe kiełbasy,
  • 4 plastry boczku,
  • 2 ziemniaki.

 Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę (smażymy na tłuszczu, który się wytopi, nie dodajemy nic wcześniej  do smażenia).
  2. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do boczku. Po ok 3 minutach smażenia wrzucamy wszystko do bulionu.
  3. Kiełbasę kroimy w plastry, podsmażamy na tłuszczu po boczku - aż się lekko "zabrązowi". Jeśli chcecie sobie oszczędzić trochę kalorii to można kiełbasę pokroić i wrzucić do bulionu bez smażenia.
  4. Grzyby kroimy w plastry. Smażymy na  maśle lub na wodzie. Wrzucamy do bulionu.
  5. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy (ja gotuję często żurku).
  6. Bulion zagotowujemy i dolewamy żurek (ja daje ok. 3/4 kubka/butelki). Gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy 2 jajka.
  7. Jajka po ugotowaniu obieramy, kroimy na pół, kładziemy na talerz. Wlewamy żurek.

SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz