piątek, 28 września 2012

Pomidorowa na różne sposoby



Zaczęło się od zwyczajnej pomidorówki robionej z koncentratu. Z czasem jednak zaczęłam testować i przerabiać inne przepisy  - i tak w mojej kuchni można spotkać najczęściej te wersje pomidorówki (wszystkie wersje to porcje dla dwóch osób):


WERSJA 1: prosta i szybka

Do tej zupy zawsze gotuję bulion z warzyw i mięsa (kurczak). W wersji błyskawicznej pewnie można wykorzystać bulion z kostki :).

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • mały koncentrat pomidorowy (ja kupuj e "Pudliszki" z ziołami),
  • ryż,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia.


Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu dodajemy koncentrat (aż zupa będzie smakowała "pomidorowo") i ryż. Zagotowujemy, aż ryż będzie miękki.
  2. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz.
  3. Dodajemy bazylię (może być też oregano). Często zupę na talerzu posypuję świeżymi  ziołami.
  4. Można dodać śmietanę.


WERSJA 2 - z pomidorów

Do tej zupy zawsze gotuję bulion z warzyw i mięsa (kurczak).

Składniki:


  • 1,4 l bulionu,
  • 4 duże pomidory,
  • ryż,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • ewentualnie koncentrat,
  • bazylia,
  • śmietana 18%.


Sposób przygotowania:


  1. Pomidory parzymy, kroimy w kostkę.
  2. Pomidory podsmażamy w garnku lub na patelni (tak, żeby zrobiła się z nich papka - trzeba rozgnieść widelcem). Jeśli komuś przeszkadzają pestki - można przetrzeć przez sitko.
  3. Pomidory przekładamy do bulionu, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią.
  4. Gotujemy w osobnym garnku ryż i dodajemy do zupy.
  5. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią, oregano lub zieloną pietruszką i dodać śmietanę.


WERSJA 3 - z papryką

Przepis został znaleziony w Internecie i przeze mnie "przerobiony".

Składniki: 


  • 4 pomidory lub puszka pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki,
  • po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku, oregano,
  • sól, pieprz, cukier,
  • ostra papryka w proszku lub pieprz Cayenne,
  • kwaśna śmietana 18%,
  • ryż lub makaron.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę podsmażamy na patelni, ma się zeszklić.
  2. Dodajemy czosnek, zioła i słodką paprykę. Chwilę podsmażamy.
  3. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Po kilku minutach dodajemy pomidory (świeże - bez skórki, pokrojone) i dolewamy bulion. Gotujemy 10 minut.
  5. Dodajemy ocet balsamiczny, pieprz, sól, cukier, ostrą paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut.
  6. Przed podaniem dodajemy trochę śmietany.

Do zupy można dodać pokrojoną w kostkę marchewkę  i mięso z gotowania bulionu.


WERSJA 4 - "luksusowa" - z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów (lub przecier 400 ml),
  • 1/4 L mleka kokosowego,
  • 100 ml bulionu,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • sól,
  • pieprz Cayenne (lub zwykły),
  • pół łyżeczki zmielonego kminku,
  • cukier,
  • ostra papryka.
Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni.
  2. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, bulion i sok. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.
  3. Doprawiamy przyprawami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz