piątek, 9 sierpnia 2013

Szpinakowe pesto

Kupiłam dużą paczkę świeżego szpinaku. Tylko co z taką ilością szpinaku zrobić? Zrobiłam pesto - pyszne! Z reszty szpinaku też zrobię pesto i umieszczę w słoiku w lodówce - zjemy w przyszłym tygodniu.


Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 3 garści świeżego szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • ok. 4 kopiaste łyżki parmezanu (albo innego sera o mocnym smaku),
  • 4 łyżki orzechów: włoskich lub pinii (lub zastąpić słonecznikiem albo prażonymi migdałami),
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szklanki makaronu - penne (rurki).
Sposób przygotowania:

Jak to w przypadku pesto - wszystko odbywa się szybko:
1. Makaron gotujemy.
2. Wszystkie składniki (poza oliwą i makaronem oczywiście) wrzucamy do blendera i miksujemy.  Przekładamy do miski i dodajemy oliwę. Mieszamy, próbujemy, doprawiamy. Warto odstawić na 15 minut.
3. Do miski z pesto wrzucamy makaron, mieszamy, przekładamy na talerze. Można posypać serem i bazylią.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz