wtorek, 15 października 2013

Kurczak z fasolą i pomidorowo-paprykowym sosem

Potrwa powstała dosyć spontanicznie: miała być inna potrawa, ale tego zabrakło, coś innego trzeba było już zużyć... wyszła sycąca potrawa w sam raz na zimne dni. Miała wystarczyć na dwa dni, ale nie dotrwała - została zjedzona od razu cała :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 kiełbasa podwawelska,
  • 2 papryki czerwone,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 4 pomidory,
  • 2 puszki fasoli (wzięłam 1 puszkę czerwonej i 1 puszkę białej),
  • woda,
  • kurkuma, pieprz, sól, słodka i ostra papryka,
  • olej.
Sposób przygotowania:

1. Kurczaka kroimy w kawałki, kiełbasę w plastry. Paprykę, ziemniaki i pomidory w kostkę.
2.  W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy 2 łyżeczki kurkumy. Chwilkę podsmażamy. Wrzucamy ziemniaki i smażymy 5 minut.
3. Dodajemy kurczaka i kiełbasę. Smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory, paprykę i fasolę. Zalewamy wodą (do 3/4 zawartości), dodajemy pieprz, sól i obie papryki. Gotujemy ok.40 minut, składniki muszą być miękkie i musi powstać sos.

Gotową potrawę możemy posypać pietruszką lub świeżymi ziołami. Warto podać z bagietką, którą kroimy na kromki i chwilę podgrzewamy w piekarniku, żeby była chrupiąca i ciepła.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz