środa, 9 października 2013

Rolady z indyka

Tym razem proponuję coś wykwintniejszego ;-)

Składniki:

  • 4 filety z indyka,
  • mięso mielone (lub możemy jeden filet, jeśli mamy dodatkowe, drobno pokroić),
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 pory,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz,
  • 4 plastry boczku,
  • 2-3 łyżki białego wina,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:

  1.  Filety myjemy i osuszamy. Kładziemy na nie folię i  "rozpłaszczamy" tłuczkiem do mięsa.Filety doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
  2. Porę kroimy w plastry, a plastry w ćwiartki.Skrapiamy sosem sojowym.
  3. Rozpuszczamy na patelni masło. Wrzucamy porę i chwilę smażymy (2-3 minuty). Dodajemy mięso mielone (lub pokrojony filet), doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Chwilę podsmażamy. 
  4. Na każdym filecie kładziemy plaster boczku. No boczek kładziemy porę z mięsem mielonym. Zwijamy w roladę.
  5. Rolady kładziemy do naczynia żaroodpornego. Na spód dodajemy trochę masła. Polewamy winem i sosem sojowym. Pieczemy ok 20 minut. Od czasu do czasu warto polać rolady powstałym sosem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz