wtorek, 31 grudnia 2013

Czerwona kapusta duszona w winie

Często bywam w Niemczech, a tam w okolicach Świąt Bożego Narodzenia można zjeść czerwoną kapustę duszoną w winie. Jest ona zazwyczaj mocno przyprawione cynamonem i goździkami. W tym roku pojawiła się na naszym stole :).

Składniki (na 2 osoby):
  • średnia główka czerwonej kapusty,
  • 2 szklanki wytrawnego wina,
  • cebula,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 6 ziaren pieprzu, 
  • 3 liście laurowe
  • olej,
  • ocet winny (2 łyżki),
  • cynamon, goździki, pieprz i sól,
  • cukier.
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę siekamy. Cebulę kroimy drobno. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy kapustę i jabłka. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe, cynamon, goździki i wino. Gotujemy, aż wino odparuje, a kapusta będzie miękka. 
  3. Doprawiamy solą i pieprzem, octem i cukrem.  
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz