wtorek, 31 grudnia 2013

Szaszłyki z ananasem i/lub jabłkiem

Szaszłyki robimy często latem, na grillu. Jednak można spokojnie przyrządzić je w piekarniku. Na zimę polecam szczególnie wersję z jabłkiem.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • puszka ananasa,
  • ok. 200 g boczku wędzonego,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • papryka słodka,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • masło.

  Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kawałki ok. 2cmx2cm. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z oliwą.
  2. Ananasa i jabłka kroimy w kawałki. Jabłko posypujemy papryką, możemy podsmażyć krótko na maśle.
  3. Boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy chwilę na patelni.
  4. Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian wszystkie składniki (kurczak, ananas, boczek, jabłko). Jeśli ktoś nie lubi owoców z mięsem, można użyć tylko jednego z nich. Szaszłyki pieczemy ok. 10-15 minut (180 stopni).
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz