niedziela, 20 kwietnia 2014

Indyk z brzoskwiniami

Ciekawa wersja mięsa połączonego z owocami i aromatycznym rozmarynem. Przepis pochodzi z książki "Blitzschnell kochen. Von A-Z.", Dr Oetker. W oryginalnym przepisie są jeszcze kurki. Ja z nich jednak zrezygnowałam z dwóch powodów: ciężko je teraz kupić, a ich lekko gorzkawy smak mi tu jakoś nie pasował... Zrezygnowałam również z sosu sojowego, żeby nie dodawać chemii.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z indyka (ok. 300g),
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 por,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • 200 g słodkiej śmietany.
Sposób przygotowania:

  1.  Filety myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Sok odlewamy - jeszcze nam się przyda.
  3. Porę kroimy w krążki.
  4. Rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Smażymy, aż się zarumieni, dodajemy sól i pieprz. Ściągamy z patelni.
  5. Na patelnię wrzucamy brzoskwinie i pora. Dusimy chwilę, dodajemy mięso. Podgrzewamy.
  6. doprawiamy pieprzem, solą i rozmarynem. Dodajemy 125 ml syropy z brzoskwiń (z puszki) i śmietanę. Zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.
Podajemy z ryżem lub bagietką.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz