sobota, 13 września 2014

Makaron z pomidorowym sosem i serem mascarpone

Proste danie, można dodać do sosu mięso mielone. Ser mascarpone świetnie zastępuje śmietanę, sprawia, że sos jest bardziej kremowy.

Przepis znalazłam na blogu Pola Gotuje.

Składniki:
  • 4-5 dużych pomidorów,
  • połowa opakowania sera mascarpone,
  • makaron (u mnie pełnoziarnisty rurki),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • koperek,
  • woda,
  • sól, pieprz,
  • olej lub oliwa.
 Sposób przygotowania:
  1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory i troszkę wody. Przykrywamy i dusimy ok. 5-7 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. 
  4. Dodajemy pokrojony koperek i ser. Czekamy, aż się rozpuści, doprawiamy.
  5. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu wrzucamy do sosu i mieszamy. 
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz