Składniki na kotlety brokułowe:
- 1 brokuł,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki (mniej lub więcej, do zagęszczenia masy),
- sól,
- pieprz,
- natka z pietruszki,
- majeranek,
- bułka tarta,
- dla niebędących na diecie: 4 plastry sera żółtego,
- oliwa z oliwek.
- czerwona cebula,
- pomidor,
- sałata,
- keczup,
- majonez,
- ewentualnie: jajko, ogórki,
- 4 bułki pełnoziarniste.
Sposób przygotowania:
- Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Później zgniatamy razem w ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę, przyprawy.
- Wyrabiamy kotlety. Możemy upiec je w piekarniku lub na patelni grillowej. Na gorące usmażone mięso kładziemy plaster sera.
- Bułki przekrajmy, wsadzamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Potem smarujemy cienko majonezem, kładziemy kotlet, 3 krążki cebuli, plater pomidora, ewentualnie plaster jajka, ogórek. Drugą połówkę bułki również smarujemy majonezem i ewentualnie ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz