piątek, 8 sierpnia 2014

Kotlety z jajek

Kotlety dobrze zastępują mięso. Warto podać je z jakimś sosem.  Znalezione na stronie Smaker.pl

Składniki:
  • 6 jajek,
  • 2- 3 łyżki bułki tartej,
  • piętka chleba,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 mala cebula,
  • pęczek koperku,
  • pieprz i sól.
 Sposób przygotowania:
  1. 5 jaj gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno kroimy (najlepiej zgnieść widelcem).
  2. Chleb namaczamy w mleku.
  3. Do jajek dodajemy koperek, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz, surowe jajko i namoczony w mleku chleb (odciśnięty). Mieszamy ręką (jak masa będzie za rzadka, dodajemy bułki tartej). Z masy formujemy kotleciki.
  4. Kotlety układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Do kotletów możemy zrobić sos pieczarkowy lub koperkowy. 

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz