piątek, 8 sierpnia 2014

Mus jabłkowy z muesli

Zapracowany musi czasami zjeść coś słodkiego :) Przepis znaleziony w gazetce "Moje gotowanie. Gulasze i zapiekanki" marzec 2012

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 0.5 szklanki cukru,
  • 5 białek,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • cynamon,
  • ulubione muesli (np. czekoladowe).
Sposób przygotowania:

  1.  Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i gotujemy mieszając, aż się rozpadną.
  2. Gdy jabłka się rozpadną, dodajemy cukier i cukier waniliowy (proszę spróbować i dosłodzić sobie do smaku, ja nie lubię zbyt słodkich potraw). Gotujemy jeszcze minutę. Studzimy.
  3. Ubijamy białka na pianę, dodajemy po łyżce do wystudzonych jabłek, mieszamy powoli. 
  4. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką kokilki, zapiekamy kilka minut w temp. 180 stopni. 
  5. Podajemy gorące posypane muesli i cynamonem (lub na przykład startą czekoladą lub prażonymi migdałami.)
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz