niedziela, 6 stycznia 2013

Szpinak z pomidorami i kuskusem

To wersja szpinaku dla nielubiących jego smaku :-)

Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g mrożonego szpinaku (najlepiej liście) - w sezonie świeży,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 mała cebula (lub pęczek zielonej cebulki),
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 kostkę rosołową,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kuskus,
  • sól,
  • pieprz,
  • kurkuma,
  • kolendra,
  • kminek (najlepiej cały i samemu rozdrobnić nożem),
  • 1 pepperoni (lub chili w młynku).

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę,  czosnek i papryczkę kroimy.
  2. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek (2 minuty).
  3. Dodajemy rozmrożony szpinak i pomidory (jeśli nie zdążyliśmy rozmrozić - najpierw dodajemy szpinak, aż się rozmrozi, a potem pomidory). Dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową oraz przyprawy.
  4. Dusimy 5-6 minut.
  5. Gotowy szpinak rozkładamy na talerzach i kładziemy na niego kuskus (wcześniej zalany oczywiście gorącą wodą).


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz