niedziela, 10 lutego 2013

Zupa cebulowa

Do ugotowania zupy cebulowej przymierzałam się od dłuższego czasu. Trudno było mi wybrać przepis - w Internecie jest ich mnóstwo. Aż w końcu wypróbowałam (lekko zmodyfikowany przeze mnie) przepis z bloga "Zajadam.pl" - polecam!

Składniki (2 osoby):

  • ok. 0,5 kg cebuli
  • ok. 500 ml bulionu lub rosołu
  • pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina    dwie łyżki masła
  • tymianek
  • grzanki
  • ser żółty o wyrazistym smaku (np. cheddar)
Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, posypać 1 płaską łyżeczką cukru i smażyć na maśle/oliwie ok. 20      minut. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła.
  2. Pod koniec smażenia dodać do cebuli łyżeczkę suszonego tymianku.
  3. Dolać wino i gotować do czasu, aż prawie całe wino wyparuje.
  4. Wlać bulion, dodać pieprzu i gotować pod przykryciem 20 minut.  
  5. Zmiksować wszystko w blenderze.
  6. Podawać z grzankami i startym serem.
  SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz