czwartek, 2 maja 2013

Pulpety w sosie chrzanowym

Robiłam ja na razie z chrzanem ze słoika. Z chrzanem naturalnym smakują na pewno jeszcze lepiej.


Składniki:

  • 0,3 kg mięsa mielonego,
  • 5-6 dużych pieczarek,
  • 1 mała bułka namoczona w mleku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • szczypiorek,
  • woda,
  • kostka rosołowa,
  • słoik chrzanu lub 1 korzeń,
  • śmietana,
  • ewentualnie: mąka, cukier.

 Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obieramy, kroimy i smażymy na patelni z cebulką,
  2. Mięso mielone przekładamy do miski.  Dodajemy pieczarki z patelni, pieprz, sól, majeranek i szczypiorek. Wbijamy jajko i zagniatamy.
  3. Jak się wszystko dobrze wymiesza - formujemu kulki. Chwilę podsmażamy je na patelni.
  4. W garnku zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzucamy do niej pulpety. Gotujemy ok. 10 minut.
  5. Pulpety wyjmujemy, do wody dodajemy chrzan (trzeba dodawać po trochu i próbować). Zagotowujemy. Do sosu dodajemy śmietanę. Wrzucamy pulpety i gotujemy chwilę.
  6. Sos można zagęścić mąką (nigdy nie zagęszczam). Można dodać łyżeczkę cukru.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz