niedziela, 12 maja 2013

Zapiekanka chłopska

Jest prosta, szybka i pyszna. Można wykorzystać do niej ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków (ja gotuję w mundurkach i potem obieram),
  • 1 por,
  • 4 kiełbaski (np. śląskie),
  • 4 jajka (M),
  • mały kubek śmietany 30%,
  • olej,
  • pieprz, sól,
  • 120 g startego sera gouda.
Sposób przygotowania:
  1.   Ziemniaki kroimy w plastry, kiełbasę w kostkę.
  2. Pora kroimy w półkrążki.
  3. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na patelnię wrzucamy kiełbasę, po chwili ziemniaki i pora. Podsmażamy 7-10 minut.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy jajkami ze śmietaną, posypujemy serem. Pieczemy, aż ser się stopi.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz